SGW commissie

Wat is SGW?

SGW is de afkorting voor Samen Gestelde Wedstrijd. Het betreft een onderdeel van de paardensport dat bestaat uit drie onderdelen: dressuur, springen en de z.g. cross. Het laatste onderdeel is het meest bekend. Vroeger heette het de Military. Tegenwoordig praten we over “Eventing”.

In het hele land worden SGW-wedstrijden gehouden. Ook in Hattem heeft –meestal in de maand oktober- zo’n wedstrijd plaats. Dat gebeurt onder de vlag van Hippisch Hattem, waarvan ook de Marleruiters en de Driehoekruiters deel uitmaken. Het evenement staat bekend onder de naam “Molecaten Ruiterdagen”.

Het organiseren van een SGW-wedstrijd is een hele klus. Dat komt o.m. omdat er parcours uitgezet moet worden van 2 à 3 kilometer (afstand afhankelijk van de klasse waarin men start) door het buitengebied. In Hattem is het Landgoed Molecaten als locatie gekozen. De ruiters moeten een zeer afwisselend parcours rijden met een voorgeschreven snelheid. De lat wordt daarbij behoorlijk hoog gelegd. De route voert langs open weidegebied, smalle bospaden, heuvels en waterpartijen. En er moeten gedurende de rit ongeveer 20 hindernissen gesprongen worden. Paard en ruiter moeten over moed en behendigheid beschikken om de eindstreep te kunnen halen. Door de snelle galopades van de paarden is het voor het publiek zeer spectaculair om te zien. Er komen dan ook elk jaar veel mensen op af. Ook het aantal deelnemers is behoorlijk. Meestal zijn er wel zo’n 200 inschrijvingen.

Juist omdat er zoveel werk zit in de voorbereiding van de cross, is er een commissie ingesteld die dit werk opknapt: de z.g. SGW-commissie. Maar zoals gezegd: het is gewoon een onderdeel van de grote paardensportvereniging Hippisch Hattem.

Wilt u meer weten over dit bijzondere evenement? Click dan op “SGW Hattem”. U treft daar alle ins en outs van dit prachtige evenement.